Lansarea rachetelor din Coreea de Nord “Au Eșuat”

Coreea de Nord a încercat să lanseze duminică o rachetă “neidentificată”, dar se pare  că a eșuat, a declarat armata Coreei de Sud.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că racheta “a explodat în scurt timp de la lansare”.

Comandantul navei americane Dave Benham, purtătorul de cuvânt al US Pacific Command, a declarat că a detectat și a urmărit ceea ce se onsideră a fi o lansare de rachete balistice nord-coreene la ora 11:21 în Hawaii (2121 GMT).

“Racheta a explodat aproape imediat, a spus comandantul Benham. “Tipul de rachetă este încă în curs de evaluare.”

Încercarea, despre care se spune că este aproape de Sinpo pe coasta de est a țării, este locul unei baze submarine nord-coreene și este locul în care țara a testat rachete balistice lansate sub apă în curs de dezvoltare.

Lansarea a vut loc dupa o zi după ce o paradă militară din Pyongyang a dezvăluit ceea ce se consideră a fi noi rachete balistice intercontinentale, precum și noi rachete lansate submarin.

Parada a marcat cea de-a 105-a aniversare a nașterii fondatorului statului și a venit ca tensiuni între Coreea de Nord și SUA, care au provocat temeri legate de războiul nuclear.

Analiștii au anticipat deja că o nouă lansare a unor noi rachete ar putea fi iminentă, după ce președintele american Donald Trump a promis că va “trata în mod corespunzător Coreea de Nord”, dacă chinezii nu vor putea să-și stăpânească aliatul.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, care este în drum spre Seul, în Coreea de Sud, a fost informat despre tentativă de lansare a rachetelor și a i s-a făcut legătura cu președintele Trump, relatează Reuters.

Dl Trump a descris navele militare americane care se îndreaptă către regiune ca o “armadă”, în timp ce domnul Pence a avertizat că politica de “răbdare strategică” cu Coreea de Nord sa încheiat.

Coreea de Nord amenință cu un   atac nuclear asupra Statelor Unite dacă va fi provocată, dar nu există dovezi că țara a reușit să creeze o armă nucleară care ar putea fi lansată pe o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Un înalt oficial nord-coreean care s-a adresat mulțimilor la parada militară sâmbătă a promis că “provocarea nesăbuită” a domnului Trump ar putea fi întâmpinată cu o “grevă annihilantă” care utilizează arme nucleare.

Ministrul de externe al Chinei a cerut atât SUA, cât și Coreei de Nord să descrească situația înainte de a ajunge vineri la o “etapă ireversibilă și nerealizabilă”, chemând ambele părți să “se abțină de la provocarea și amenințarea reciprocă”.

 

“Dacă se produce un război, rezultatul este o situație în care toată lumea pierde și nu poate fi nici un câștigător”, a avertizat Wang Yi.