Emmanuel Macron: UE fie se va reforma, fie se va confrunta cu perspectiva ieşirii Franţei din Blocul comunitar

Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a evita scenariul ieşirii Franţei din Blocul comunitar, a declarat Emmanuel Macron, candidat proeuropean la preşedinţia Franţei, care în turul doi de scrutin se confruntă cu eurosceptica Marine Le Pen, relatează BBC News online.

“Sunt proeuropean, în cursul acestor alegeri am aparat constant ideea europeană şi politicile europene pentru că sunt de părere că aceste lucruri sunt extrem de importante pentru poporul francez şi pentru locul ţării noastre în contextul globalizării”, declarat Macron pentru postul britanic BBC.

“Dar în acelaşi timp trebuie să ne confruntăm cu realitatea, să ne ascultăm oamenii şi să înţelegem că acum sunt extrem de nervoşi şi nerăbdători, iar disfuncţionalitatea Uniunii Europene nu mai este sustenabilă”, a adăugat politicianul francez care candidează din partea organizaţiei civice În Mişcare! (social-liberală).

Reprezentanta formaţiunii populiste Frontul Naţional, Marine Le Pen, a afişat o atitudine făţiş eurosceptică în cursul campaniei electorale şi a promis că va convoca un referendum pe tema apartenenţei Franţei la Uniunea Europeană, după modelul Brexit.

“Aşadar, consider că mandatul meu va fi în acelaşi timp momentul pentru reformarea în profunzime a Uniunii Europene şi a proiectului european”, a declarat Macron, care a adăugat că ar fi o “trădare” dacă ar lăsa UE să continue ca în prezent.

“Şi nu vreau să fac asta. Pentru că în ziua următoare vom avea Frexit sau vom avea din nou Frontul Naţional”, a concluzionat candidatul.

Sursa

Mediafax.ro