Boris Johnson: Ar fi foarte greu să refuzăm o cerere a SUA pentru asistenţă militară în Siria

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat joi că ar fi foarte dificil pentru Marea Britanie să refuze o cerere din partea Statelor Unite pentru asistenţă militară în Siria, în cazul în care s-ar decide luarea unor măsuri împotriva folosirii armelor chimice, relatează site-ul BBC News.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni au susţinut că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident şi au avertizat că nu vor mai tolera folosirea de arme chimice.

În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria. Marea Britanie a susţinut răspunsul SUA, dar nu a fost direct implicată.

Ministrul britanic de Externe a lăsat de înţeles că guvernul britanic va susţine Administraţia Trump din punct de vedere militar, dacă i se va cere acest lucru, în cazul unui alt atac sirian cu arme chimice.

“Dacă americanii vor fi din nou forţaţi să acţioneze în privinţa regimului Assad şi ne vor cere ajutorul… fie că este vorba despre rachete de croazieră lansate de pe submarine din Marea Mediterană… ar fi foarte greu să spunem nu. Este punctul meu de vedere, dar şi al premierului”, a declarat Boris Johnson.

Şeful diplomaţiei de la Londra a mai spus că “rămâne de văzut, trebuie testat dacă o astfel de asistenţă militară ar avea nevoie de permisiunea Parlamentului”, care în 2013 a votat împotriva bombardării forţelor regimului Assad în Siria, în tentativa de a-i descuraja să folosească arme chimice.

Poziţia lui Boris Johnson a fost că “atacul asupra civililor din oraşul Khan Sheikhoun a fost fără dubiu desfăşurat de către preşedintele Assad, iar regimul acestuia a dezlănţuit crimele asupra propriilor cetăţeni cu ajutorul unor arme care au fost interzise acum aproape 100 de ani.”

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

 

Sursa:

http://www.mediafax.ro/